top of page
  • Foto van schrijverJet Dingemans

De slaapontwikkeling van baby’s van 9-12 maandenPoeh.. je hebt de tweede slaapregressie met je kleintje overleefd of zit in het staartje. Er is licht aan het eind van de tunnel! Hoewel ook nu de slaap nog wat gestoord kan worden door de hechtingssprongen (eerst eenkennigheid en daarna scheidingsangst) of tandjes die doorkomen. Deed je baby nog korte slaapjes? Vaak zie je dat daar aan het eind van deze periode echt verandering in komt. Daarvoor is het wel belangrijk dat je kindje eigen slaapassociaties heeft. (Jij bent geen absolute voorwaarde voor inslapen, maar je kunt je kindje uiteraard wel helpen.)


Ritme: 2-3-4 of 2-3-3-3 als je kindje kort slaapt. Met op ieder streepje dus een dutje.


Dutjes: De meeste kindjes slapen nu zo’n 2x per dag. Kom je altijd uit op een hele vroege bedtijd? Dan kun je die opschuiven door nog een powernapje aan te bieden. Zo voorkom je ook een hele vroege ochtend.


Nacht: Je kindje kan in principe de hele nacht doorslapen zonder voeding. Maar ook een nachtvoeding is tot 12 maanden nog heel normaal. Wat voelt goed voor jullie? Eventueel kun je deze ook actief afbouwen. Een nacht duurt nu vaak zo’n 11 uur.


Slaaptips voor baby’s van 9-12 maanden:

  1. Je baby snapt oorzaak en gevolg, actie en reactie steeds beter. Consequent zijn geeft voorspelbaarheid en kan verzet voorkomen. Waak er dus voor dat je steeds van aanpak verandert.

  2. Sommige kindjes hebben rond 12 maanden tijdelijk een langere wakkertijd nodig in de ochtend. Je kunt even overstappen op 3-3-4, vaak kun je na een paar weken weer terug naar 2-3-4. Waak ervoor dat je niet te snel overstapt op 1 slaapje. Dat is een bron voor meer onrust in veel gevallen en je kindje is hier meestal pas rond 18 maanden klaar voor.


Lukt het maar niet om rust in de tent te krijgen? Ik kijk graag met je mee om te bepalen aan welke touwtjes je kunt trekken om de slaap van je baby recht te trekken. Lijkt het je fijn als ik jullie begeleid naar meer slaap voor jullie allemaal? Neem dan contact op.


0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page