top of page
  • Foto van schrijverJet Dingemans

5 babyspullen die je niet per se nodig hebt in de kraamtijd, maar wel héél fijn zijn

Goede titel he? Nee, ik weet het, niet bepaald clickbait. Ik zou iets kunnen zeggen over onmisbaar, maar dat is eigenlijk niks. Ja, liefdevolle ouders, dat dan weer wel. Als ik één tip mag geven, gewoon als mama, dan is het om alsjeblieft niet te veel (nieuw) te kopen. Je weet vooraf gewoon echt niet of zo’n babynestje voor jullie de uitvinding van de eeuw is of compleet onnodig.

Vaak kun je zoveel babyspullen lenen of krijgen of tweedehands te kopen voor een prikkie, dan is het ook niet erg als je het 1 keer gebruikt. Net zo met de kleertjes eigenlijk, hoeveel ultiem schattige setjes heb ik wel niet ongedragen doorgegeven omdat ze er al uit was gegroeid voor ik ze aan had kunnen trekken… Al dat geld en die shop-tijd kun je beter steken in ontspannen ouders (zwangerschapsmassage ♥ ), voorbereiding op de bevalling of een poetshulp in die eerste maanden na de geboorte. Wat heb je nou aan een babykamer van honderden (duizenden?) euro’s als je baby vervolgens, niet slaapt? Kun je beter een slaapcoach om hulp vragen en je kindje in een bedje van marktplaats leggen. Maar goed, ik dwaal af. Er waren een paar aankopen die ik persoonlijk dus wel héél fijn vond en die zal ik even met je delen.

Totaal niet essentieel dus deze babyspullen:

  1. Echt, met stip op nummer 1: het wollen wikkeldekentje van Disana. Zo fijn! Hij is zacht, lekker warm, temperatuur regulerend (zoals alle wol) en rekbaar. De eerste periode heb ik Bodhi hierin lekker ingebakerd. Dat gaf geborgenheid en warmte, zorgde ervoor dat ze zichzelf niet wakker sloeg met haar armpjes (ja dat doen baby’s), maar was ook ergenomisch. Ze kon alles toch nog bewegen omdat hij rekbaar is. Ook haar armpjes, waardoor je de belangrijke hongersignalen niet mist. Dit vind ik persoonlijk veel prettiger dan een echte strakke inbakerzak. Ik kocht ‘m bij Ziloen in de kleur karamel. Zó mooi.

  2. Wollen onderlegger voor in de co-sleeper/wiegje. Deze wollen onderlegger maakte van de co-sleeper een lekker zacht nestje. Hoewel het niet koud aanvoelt (wat bij het wegleggen na een voeding straks heel fijn is), is het wederom temperatuur regulerend. Zo fijn dat we ‘m steeds verlegden van de co-sleeper naar het wiegje op haar eigen kamer als ze daar (wat later) sliep. En hij ging mee op vakantie en in haar tentje (zie hieronder). Altijd hetzelfde gevoel als ze in bedje gelegd werd. Wij kochten ‘m via Mijn Hemeltje.

  3. Wollen rompertjes… Ja hoor zijn we weer met de wol. Ik weet het, wol is ook niet per se het aller duurzaamst enzo. Maar voor baby’tjes gewoon echt heel fijn. In haar eerste weken wisselde ik steeds de 3 wollen rompertjes die ik had af. Hadden we een luierlek, dan haalde ik de getroffen romper even snel door een sopje en hing ‘m te drogen zodat ie zo snel mogelijk weer meedeed. Alle andere rompertjes (we hadden er echt véél!) bleven gewoon in de la liggen. Wederom dat hele verhaal over temperatuur regulerend enzo. Ik kocht ze gewoon via Vinted, ze gaan echt wel een paar rondes mee want uit die eerste maten groeien kindjes gewoon razendsnel.

  4. Deryan tentje: een soort pop-up tentje voor je baby. Echt een topding, je zet ‘m supergemakkelijk op en pakt ‘m in een paar tellen weer in. Zeker met het wollen onderleggertje erin is ie fijn (anders vind ik het materiaal van het luchtmatrasje en lakentje niet zo fijn voelen). Ze sliep daarin overal, ook in de tuin bijvoorbeeld en heeft waar je ook gaat haar eigen vertrouwde plekje mee. Teun heeft er zo’n 3 jaar plezier van gehad uiteindelijk! Ook deze wordt volop aangeboden via Marktplaats.

  5. En dan voor de mama’s die borstvoeding geven: de siliconen borstvoedingscollector / HAAKAA. Een kolf is natuurlijk ook onmisbaar, zeker als je wil blijven geven als je gaat werken of even op pad wil. Maar wat voor één dan echt het handigst is? Ik zou het niet kunnen zeggen. Ik heb zelf nog van de eerste een dubbele Medela en een handkolf, dit keer ook zo’n superluxe Elvie mobiele kolf kunnen overnemen. En ik wissel ze alle drie af naar gelang de situatie. Maar die HAAKAA dus, dus zet je gewoon vacuüm op je borst terwijl je voed met de andere borst. (Oh wat heb ik zo veel van het witte, vloeibare goud verspild in hydrofieldoeken bij de eerste!) Of als je even wat druk van je borst wil halen voor het aanleggen bij een sterke toeschietreflex zonder eerst te moeten kolven. Ik had een B-merk collector gekregen bij de aankoop ergens van, dus geen linkje. Maar je vindt ze overal en kan er misschien nog wel een krijgen van de moeders die je voorgingen.

Die babyspulletjes dus.. niet echt nodig maar wel handig. Als uitsmijter nog even een gedachte die ik wil delen. Het wordt steeds makkelijker om al je spullen tweedehands te scoren via Marktplaats of Vinted. Op zich heel fijn natuurlijk. Maar ik vind het ook wel een heel mooi gebruik om niet overal nog munten voor te willen vangen, maar het met liefde door te geven aan de volgende papa en mama die een kindje verwachten. Zodat al die babyspullen steeds meer kindjes in warmte hebben omhuld tot ze opgebruikt zijn. Geen zwangeren in je omgeving? Dan kun je je spullen bijvoorbeeld ook doorgeven via Stichting Babyspullen. Zij zamelen landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maken daar babystartpakketten van. Deze pakketten verstrekken ze via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Mooi toch?

0 opmerkingen

Comentários


bottom of page