Je baby is niet veel anders dan een aapje…
Wanneer een baby’tje geboren wordt, zien de slaapradertjes er nog compleet anders uit dan die van een volwassen mens. Vaak gaat dat eerste jaar van je kindje gepaard met gebroken nachten en een zoektocht naar wat nou werkt voor jullie baby. En dat steeds opnieuw, want slaapontwikkeling is nou eenmaal geen rechte lijn omhoog. Ik ga je vast verklappen, er is niet één manier de juiste. De blauwdruk waarmee onze kindjes zijn geboren is dezelfde als die van aapjes. En die hangen nou eenmaal de hele dag en nacht bij mama, nemen tussendoor lekker slokjes melk als het uitkomt en als ze alleen worden achtergelaten roepen ze om hun mama. Zo zijn ze ‘geprogrammeerd’.
Pragmatisch ouderschap: a good enough parent
In onze samenleving is 24/7 bij mama op de borst helaas alleen niet altijd werkbaar. Want hoe moet dat dan als je kindje naar de opvang gaat? Of als jij ’s ochtends toch enigszins fit op je werk moet verschijnen? Als je merkt dat je niet meer geniet van de borstvoeding, op je wenkbrauwen loopt of misschien zelfs wel kopje onder dreigt te gaan? Dan mag én kan je je kindje ook op een liefdevolle manier begeleiden naar de manier waarop vosjes en konijntjes het doen. Zij kunnen hun baby’s namelijk wat langer in hun holletje laten en dat kunnen we onze kinderen ook leren.
Afhankelijk van je opvoedvisie, ouderschapsstijl, maar ook je draagkracht en (financiële) mogelijkheden neem je vervolgens beslissingen. Over de manier van voeden, troosten en opvang bijvoorbeeld. En, niet te vergeten slaap. Het al dan niet slapen van je kindje en hoe je daarmee omgaat heeft namelijk grote gevolgen voor het hele gezin. Als er slecht wordt geslapen en iedereen oververmoeid is, heeft dat een enorme impact op je werk, je relaties en je gezondheid. Op je hele leven mogen we wel zeggen. En dan heb je ook nog vaak te dealen met opmerkingen en ongevraagd advies die onzekerheid kunnen voeden. ‘Slaapt jullie kindje nog niet door? Wat gek, baby X sliep al na 4 weken de hele nacht.’ Ik verklap vast, dat is zéker niet de norm.
(On)gevraagd slaapadvies: laat je niet gek maken!
Maar weet dus dat het beslist níet gek, ongezond, verkeerd is als de weg naar doorslapen (vaak gezien als de heilige graal) bij jullie niet vanzelf gaat. Dat is het belangrijkste. Je doet het fantastisch! Welke keuzes je ook maakt, ik weet zeker dat je die maakt vanuit onvoorwaardelijke liefde voor je kindje. Misschien helpt het een klein stukje onzekerheid weg te nemen als je weet wat je ongeveer te wachten staat op het gebied van slaap tijdens dat eerste jaar. Dus bij deze een overzicht van de slaapontwikkeling van baby’s, met ruimte voor verschil (want iedere baby doet het weer nét anders natuurlijk) én praktische tips.
[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]
Comments