top of page
  • Foto van schrijverJet Dingemans

Hoe bereid je je voor op de bevalling?
Laten we beginnen met deze vraag: waarom zou ik tijd en geld investeren om me goed voor te bereiden op de bevalling? Ik hoor het regelmatig: “Ik laat het wel over me heen komen, een bevalling kun je immers niet plannen toch?”


Cijfers van traumatische bevalervaringen zijn bekend (en al veel te hoog), maar de negatieve tot vervelende bevallingen, waarbij vrouwen met een rotgevoel op hun bevalling terugkijken, vinden velen min of meer acceptabel. Even een wake up call: dat is het natuurlijk niet. 


Een bevalling kan juist een heel mooi en bijzonder moment zijn. Natuurlijk is bevallen intens, laten we realistisch blijven (ik heb het zelf meegemaakt, dus ik weet waarover ik het heb). Maar een normale, fysiologische bevalling verloopt vanuit een bepaalde rust, gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft. Dus volledige rust in je lichaam en de kracht om te kunnen luisteren en voelen naar wat jou lichaam aangeeft te moeten doen. Wat is daar voor nodig? Kennis, actie, de juiste (medische) begeleiding en ondersteuning zodat jij vol zelfvertrouwen en vanuit je intuïtie, een zo mooi mogelijke bevalling gaat hebben.


Natuurlijk zijn er dingen waar je geen invloed op hebt, maar vergelijk het met een dag in de buitenlucht: je kunt niet beïnvloeden of het gaat regenen of dat de zon schijnt, maar het is toch fijn om je paraplu bij je te hebben. Zodat je niet tot je onderbroek wordt natgeregend als het met bakken uit de hemel komt. Óf zodat je weet dat jij in die situatie toch liever een regenpak draagt dan een paraplu.


En denk bijvoorbeeld aan een bruiloft, alles waar je regie over hebt, bereidt je zo goed mogelijk voor. Je doet er alles aan om de dag te creëren die je voor ogen hebt, ondanks dat je niet overal invloed op hebt. Hoeveel zou je daarin investeren? Je hoopt natuurlijk dat het de mooiste dag van je leven wordt en met je bevalling is het net zo. Die ervaring dragen jij én je kindje de rest van jullie levens met je mee.


Door het volgen van het RBVR® programma, leer jij hoe je dit voor elkaar gaat krijgen. Zodat je achteraf kan zeggen, ‘Wow dit heb ik gewoon gedaan en het was super’. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vrouwen na zo’n bevalling voor de rest van hun leven minder angst en meer zelfvertrouwen ervaren!


Vragen? Mail me gerust via jet@maansafari.nl of gebruik het contactformulier.

0 opmerkingen

Comentários


bottom of page