top of page
  • Foto van schrijverJet Dingemans

Waarom werken als slaapcoach en geboortecoach?

De eerste 1000 dagen vanaf conceptie zijn cruciaal voor een goede start van een kind. Wat we al veel langer intuïtief begrijpen wordt inmiddels ook wetenschappelijk ondersteund. Ruim 30 jaar onderzoek toont aan dat het welzijn van een kind voor, tijdens en na de geboorte een belangrijke voorspeller is van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. Een betere wereld begint bij een betere start voor alle kinderen, en daarvoor leg je de basis al vóór de geboorte.

Met alle problemen op het gebied van overlopende jeugdzorg en stijgende gezondheidszorgkosten ontkomen we er niet aan om ons te focussen op preventie. Maar zo economisch kijk ik er niet naar om eerlijk te zijn. Mijn drive komt uit mijn onderbuik. Want het zou toch fantastisch zijn als we ervoor kunnen zorgen dat die nieuwe generatie veilig, gezond en kansrijk opgroeit? Dat wij als ouders in ieder geval zorgen voor een rijke voedingsbodem.


En dat is nogal een verantwoordelijkheid. Maar het is nooit de bedoeling geweest dat je er als aanstaande of kersverse ouder alleen voor stond. Daarom doe ik wat ik doe. Als ik daar ook maar een kruimeltje aan bij kan dragen, ben ik tevreden.


Ooit ging ik geestelijke gezondheidskunde studeren om ‘mensen te kunnen helpen’, maar mijn carrière leidde me anders. Dit vuurtje werd opnieuw aangewakkerd door andere ouders die ik zag worstelen met slaap, terwijl ik wist hoe ontregelend dat is. Ik was ontzettend blij met de hulp die we hadden gehad van onze slaapcoach, maar ik vond dat het nog beter kon. Met oog voor het individuele kindje, de gezinssituatie, alle factoren die meespelen bij slaap. 


Het gaat voor mij om zo veel meer dan slaap of een mooi geboorteverhaal. Een goede, liefdevolle start voor de volgende generatie is de beste investering in de toekomst die we als maatschappij kunnen doen. De meeste ouders willen dit ook voor hun kind, maar worden daar niet genoeg bij gesteund. Het ís gewoon pittig soms, en het is zoveel beter te dragen als je het niet alleen hoeft te doen dankzij slaapcoaching.


Eigenlijk zou ik het liever slaap support of slaapvorming willen noemen, in plaats van slaapcoaching. Want bij slaapcoaching heb je toch gauw de associatie met slaaptraining. Terwijl je dezelfde (zo niet duurzamere) resultaten behaalt wanneer je stap voor stap een mooie basis legt, door middel van goede slaaphygiëne bijvoorbeeld en het werken aan vertrouwen.0 opmerkingen

Comentários


bottom of page