top of page
 • Foto van schrijverJet Dingemans

Wat is een slaapregressie nou precies?

Zit je met je handen in het haar omdat de slaap van je kindje plotseling een stuk slechter gaat? Grote kans dat er een slaapregressie speelt. Maar wist je dat in die periode slaap niet alleen verslechtert (regressie)? Juist nu krijgt je kleintje allerlei nieuwe mogelijkheden voor verbetering (progressie).

HET VERSCHIL TUSSEN EEN SPRONG EN SLAAPREGRESSIE

Heb je wel eens van groeisprongen gehoord? Het moment waarop je kindje een enorme stap vooruit doet. Dat is zo overweldigend dat alles even op zijn kop staat. Ook slaap ontwikkelt in sprongen. Dat is wat we slaapmaturatie (rijping) noemen. Net zoals je bij opruimen eerst rommel moet maken, zul je voor goed slapen eerst slechter gaan slapen.

Gedurende het eerste levensjaar komt een baby drie slaapregressies tegen. Dat zijn dus momenten in het prille leventje waarop het slapen een flinke uitdaging kan zijn. Je ziet dan duidelijk dat het minder goed gaat, zelfs bij blije baby’s merk je vaak verschil. Bijvoorbeeld doordat je kindje meer moeite heeft met inslapen en wat vaker tussendoor wakker wordt in de nacht of korte dutjes doet. Typisch zo’n moment waarop wordt gezegd dat het ‘vast een tandje is’ of ‘een sprongetje.’ Maar hoe weet je nu het verschil?

Dit is een sprong

Grofweg kun je zeggen dat een sprong meestal maar een week duurt. Als je kijkt naar de Oei, ik groei app zie je langere periodes waarin je kindje stoeit met ontwikkeling, maar de ‘ellende’ duurt meestal wat korter. Je herkent de sprong aan een baby die wat hangeriger is en duidelijk minder lekker in z’n velletje zit. Vaak wordt er slechter gegeten en gedronken. En ja, voor veel kindjes heeft een sprong ook impact op de slaap.

Dit is een slaapregressie

Een slaapregressie herken je aan ineens (weer) vaker wakker worden ’s nachts, lastiger inslapen en lichter slapen dan voorheen. Dit start vaak nogal plotseling en wordt niet veroorzaakt door een virusje, tandjes of ander babyleed. Als de vermoeidheid oploopt kun je dat uiteraard ook merken aan het humeur van je kindje, maar anders merk je verder niet per se wat aan het gedrag van je kindje op die andere gebieden. Een slaapregressie duurt over het algemeen een week of 6 met een piek van 2-3 weken. Je kunt het eigenlijk zo zien, er wordt nieuwe software geïnstalleerd, maar je krijgt er geen handleiding bij. Dan zit je dus even te pielen voor je de nieuwe gebruiksaanwijzing snapt…

Dit zijn de sprongen die je kunt verwachten:

 1. 7-10 dagen

 2. 2 weken

 3. 4 weken

 4. 8 weken

 5. 12 weken

 6. 4 maanden

 7. 6 maanden

 8. 8.5 maanden

 9. 10.5 maanden

 10. 12.5 maanden

Deze slaapregressies komen er voor in de eerste 2,5 jaar van het leven van je kindje:

 1. 4 maanden (een pittige)

 2. 8 maanden

 3. 12 maanden (vaak milder)

 4. 18 maanden

 5. 24 maanden (wat langer, kan tot 2.5 jaar voortduren met onderbrekingen.

De komende tijd zal ik wat dieper ingaan op de verschillende regressies om je te helpen ermee te dealen.

Is er ook een periode zónder sprong of regressie?

Als je midden in die eerste levensjaren van je kindje zit, vraag je jezelf misschien wel eens af… Is er ook wel eens niets aan de hand? Als er geen sprong speelt, stoort er wel een regressie, komen er tandjes door óf een virusje. Er is altijd wel iets. Toch verschilt het enorm per kind hoeveel onrust het allemaal geeft. Dat zit ‘m vooral in het temperament van je kindje, maar ook in hoe je als ouders ondersteuning geeft en meebeweegt.

Bij een hechtingssprong bijvoorbeeld, ontdekt je kindje ineens dat jullie van elkaar gescheiden kunnen worden. Paniek! Dan heeft je kindje even wat meer bevestiging en nabijheid nodig. Kun je dat geven, dan bouw je aan vertrouwen dat er vervolgens voor zorgt dat je kind de ruimte tussen jullie wat groter durft te laten zijn. Zo wil je bij een slaapregressie zorgen voor zo min mogelijk vermoeidheid door tijdens de piek juist even wat meer te hulp te geven als dat nodig is. Zodra je voorbij die piek bent kun je dan weer werken aan eigen slaapassociaties en komt het zo snel mogelijk allemaal weer op z’n pootjes terecht.

Help, ik blijf hangen in een slaapregressie!

Soms lijkt het alsof je nog niet de ene regressie uit bent of de andere klapt er alweer overheen. Het slapen gaat van kwaad tot erger en jullie komen allemaal niet meer tot rust. Dan is het fijn om even afstand te nemen en samen de puzzel te leggen hoe je de vicieuze cirkel kunt doorbreken. Stuur me gerust een berichtje om even vrijblijvend te overleggen over of ik jullie kan helpen.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page